About The Building

As part of the rebirth of Richmond’s Old Manchester District, the Corrugated Box Building establishes a community of vibrant, creative businesses in an open, collaborative workspace. The project includes the adaptive reuse of a 40,000 sf historic warehouse building and brings diverse, creative businesses together in an environment of shared resources and shared ideas.

Although the footprint of the historic warehouse aligns with modern office building standards, the design emphatically avoids the typical building core diagram by pushing service spaces to one edge. This allows for an open and flexible floor plan which emphasizes both the scale of the space and the connectedness of the tenants. In addition, this approach creates a central circulation route which encourages interaction and organizes shared spaces such as reception, an informal lounge, and a large, multi-media conference room.

A fabric-drapery system, hung from a curvilinear track, weaves through the original column grid and flexibly defines tenant areas. New mechanical systems and a network of cable raceways are exposed and hung from the original structure. Enclosed rooms are held off exterior walls and ceiling structure to express themselves as forms within a larger landscape. A continuous roof monitor is added to bring daylight to the center of the building and provide a crisp steel and glass counterpoint to the original heavy timber frame.

In addition, the 2nd floor structure is carved away from a corner of the building to create a 2-story atrium. The atrium connects the activity of the building’s two floors and serves as the primary entrance for the tenants. In short, this project offers an engaging dialogue between the new and the old as it creates a dynamic work environment and offers a successful model for urban renewal.